Tudáspark alakul Debrecenben
A gyakorlatban gyorsan hasznosítható innovatív kutatásokat támogató tudáspark kialakítására nyert uniós támogatást a debreceni konzorcium.

A Debreceni Egyetem, a városi önkormányzat, a helyi iparkamara és az INNOVA fejlesztési ügynökség alkotta csoport projektmenedzsere, Pósánné Rácz Annamária  elmondta: három kiemelt kutatási területen - gyógyszeripar, élelmiszeripar, valamint elektronika és informatika - olyan cégekkel működnek együtt, amelyek meg tudják jeleníteni kutatási igényeiket.

 

Szilvássy Zoltán, a konzorciumot vezető Debreceni Egyetem (DE) rektora a program lényegének a tudásalapú gazdaságfejlesztés érdekében történő összefogást nevezte. Az egyetem az innováció bázisa ebben a rendszerben, de a program a vállalatokról szól, ezért fontos konzorciumi partner a vállalkozásokat jól ismerő kereskedelmi és iparkamara - tette hozzá a rektor. Megjegyezte, hogy a kutatási harmonizáció - a gazdaságban jól hasznosítható kutatások támogatása - eredményeként van együttműködés az egyetem és a cégek között.

Papp László (Fidesz-KDNP), Debrecen polgármestere hozzátette: a legfontosabb cél, hogy Debrecen a jövőben határon átnyúlóinnovációs központ legyen. A projekttel a piacon megjelenő kutatási-fejlesztési igényeket szeretnék előmozdítani, segíteni, és már folyik a városi fejlesztési igények felmérése - hangoztatta a polgármester.

A városvezető szerint Debrecen elegendő forrással rendelkezik a kutatás-fejlesztés-innováció támogatására: 7,5 milliárd forintot fordítanak ilyen célokra az elkövetkező években. Emellett az európai uniós költségvetési időszak végéig országosan összesen 250 milliárd forint innovációs forrásra lehet pályázni - emelte ki a polgármester, aki szerint erős befektetésösztönzési program létrehozására van szükség.

Miklóssy Ferenc, a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke hozzáfűzte: a piacon maradás, a versenyképesség feltétele a korszerűsítés, az innováció. "Minél több vállalkozás legyen versenyképesebb a projekt eredményeként - összegezte a tudáspark-projekt célját a kamarai elnök.

Az október 31-ig tartó projektben feladatként szerepel a Debreceni Egyetem és külső partnerei együttműködésének megalapozása, a K+F+I szolgáltatások kialakítása, fejlesztése, bővítése, módszertani megalapozása, és a kiemelt kutatási területek minőségi fejlesztésének előkészítése, monitoring és értékelési rendszerének kialakítása - hangzott el a projektnyitó rendezvényen.

A jövő repülőgépén dolgoznak
Az MTA SZTAKI vezetésével 6,7 millió eurós uniós repülőgép-fejlesztési projekten dolgoznak a szakemberek.
Jönnek a gyorsneutronos atomreaktorok
A még fejlesztés alatt álló, gyorsneutronos atomreaktorokkal lehet kinyerni a legnagyobb mértékben az uránban rejlő energiát.
Borús képet mutat a hazai felhőszolgáltatás
Az európai cégekkel ellentétben a magyar nagyvállalatok mindössze 8 százaléka használ felhőmegoldásokat, előnyeit pedig csak felületesen ismerik a cégvezetők - derül ki a Microsoft és az IVSZ közös kutatásából.
Húzórendszer a termelésben
A jövő vállalatában erősödik az informatika beépülése a folyamatokba. Lesznek szinte teljesen automatizálható folyamatok, de a termelésirányítás valószínűleg ember-gép szimbiózisra fog támaszkodni.
Egyenes út a még hatékonyabb tervezéshez
Az Eplan Experience 45 ezer felhasználó 110 ezer szoftver telepítési tapasztalatán alapuló koncepció, mely világszerte 50 országban, különböző iparágakban valósult meg.
Get Adobe Flash player