Szenzorok nélkül nincs Big Data
A Sick AG az idei Hannoveri Ipari Vásáron az Industry 4.0 egyik hajtóerejeként mutatkozott be, és felsorakoztatta ipari alkalmazásokat szolgáló szenzortechnikai megoldásainak teljes kínálatát.

Az egyre magasabb minőségi követelmények és az erőforrások hatékony használata iránti igény megköveteli a széles körű termék- és gyártási adatok alapján történő autonóm hibafelismerést. A minőség-ellenőrzés terén a termelési folyamat alatt és a szállítási láncban az áruk megbízható és egyértelmű felismerése a hatékony és autonóm ellenőrzés létfontosságú előfeltétele.

A rugalmas automatizáláshoz változtatható keretfeltételek szükségesek. A gyártó üzemeknek rugalmasnak kell lenniük és alkalmazkodniuk kell az egyedi megrendelői követelményekhez. A nagy termékváltozatosság és az egyre kisebb sorozatnagyságok mellett az intelligens komponenseknek (az okos szenzoroknak) alkalmazkodásra képesnek és önszabályozónak kell lenniük.

Minőség-ellenőrzés: úton az Industry 4.0 felé

A termelési folyamatban és a beszállítói láncban levő áruk megbízható és egyértelmű beazonosítása a hatékony és autonóm ellenőrzés alapvető előfeltétele. Függetlenül attól, hogy egy szalagon levő egyetlen csomagról van szó, vagy a naponta szállított sokmillió csomag teljes áttekintése a feladat, az összes rögzített adat állapotát könnyen vissza lehet keresni és elemzésnek lehet alávetni.

 

A szenzorok felismerik az objektumban bekövetkező változásokat és lehetővé teszik a „hézagmentes” adatrögzítést

 

Az intelligens érzékelők rögzítik és közlik ezeket az adatokat, de igazi többletérték nem termelődik mindaddig, amíg ezeket az adatokat fel nem használják a folyamatok javítására irányuló döntéshozatal terén. Ezek az adatok nagyszerű lehetőségeket kínálnak fel. Viszont az a folyamat, melynek keretében az adatokat elő lehet készíteni a jobb vállalati döntéshozatal támogatása céljából, jelentős kihívást jelent. Az adatok és információk érzékelőktől a vezérlés felé és onnan visszafele történő gördülékeny áramlása az Inudstry 4.0 koncepció alappillérét jelentik.

Autonóm hibafelismerés

A jövőben a csomagokat egyre gyorsabban fogják szállítani, a csomagok közti távolság pedig egyre kisebb lesz. Ezért a szállítási folyamat során egyre fontosabb a termékek minőségének ellenőrzése. A szállítószalagon levő csomagokkal kapcsolatos adatokat szkennelni, majd importálni kell a szoftverbe. A csomagokat be kell azonosítani és össze kell hasonlítani, ellenőrizve, hogy a csomag nem sérült-e meg? Teljes-e a kód? A súly és a térfogat megfelelő-e? Elakadt vagy elveszett-e a csomag?

A széles körű termék- és termelési adatok lehetővé teszik az autonóm hibafelismerést. A rendszer az összes adatot másodpercek alatt összehasonlítja. Az esetleges hibák nyomon követhetők az összes központon keresztül és be lehet azonosítani a probléma eredetét. Továbbá be lehet azonosítani és meg lehet oldani a folyamatban levő minőségi hibákat is. A szállítószalagok sebességének további fokozásával garantált a maximális termelékenység – és nem csak egyetlen helyszínen, hanem világszerte.

Rugalmas automatizálás

A gyártó üzemeknek rugalmasnak kell lenniük és alkalmazkodniuk kell az egyedi megrendelői követelményekhez. A nagy termékváltozatosság és az egyre kisebb széria nagyságok mellett az intelligens komponenseknek (az okos szenzoroknak) képesnek kell lenniük arra, hogy alkalmazkodjanak és önmagukat szabályozzák.

A Sick egy intelligens szenzoros felismerést és automatikus formabeállítást alkalmazó megoldás segítségével azt mutatta be, hogy végezhető el 0,5 és 1,5 literes palackok előrecsomagolt egységeinek végcsomagolása ugyanazon csomagolási rendszerben.

Az érzékelő felismeri a termék változását és jelzi a vezérlés felé azt, hogy a rendszernek át kell állítania magát, hogy a megfelelő doboz álljon rendelkezésre és az üveget be lehessen abba tenni, a dobozt pedig fel kell címkézni és el kell szállítani. Az átállítási lépéseket a rendszer egy monitoron jelzi, miközben a gép beállítja magát. A rendszer folytatja automatikus működését és nincs szükség semmilyen kézi beavatkozásra. 

Amennyiben az érzékelő inkorrekt besorolást ismer fel, amikor megméri a termék hosszát, akkor ezt jelzi a vezérlés felé. A terméket a rendszer elutasítja anélkül, hogy a rendszer leállna. Az érzékelők adatokkal szolgálnak a várható karbantartáshoz is – például figyelik a rendszert a finom por szempontjából annak érdekében, hogy a csomagolási folyamat védelmére vonatkozó lépéseket automatikusan életbe lehessen léptetni.

Az Industry 4.0 korszaka csak intelligens és kommunikatív érzékelőkkel lesz lehetséges: okos szenzoros megoldásokkal – modern szenzortechnika alkalmazásával a szabályozási szint teljes körű integrálásával együtt. A középpontban az érzékelő bizonyos automatizálási funkcionalitásainak decentralizálása áll a vezérlést terhelő nyomás enyhítése és a gép termelékenységének fokozása érdekében.

Tudáspark alakul Debrecenben
A gyakorlatban gyorsan hasznosítható innovatív kutatásokat támogató tudáspark kialakítására nyert uniós támogatást a debreceni konzorcium.
A jövő repülőgépén dolgoznak
Az MTA SZTAKI vezetésével 6,7 millió eurós uniós repülőgép-fejlesztési projekten dolgoznak a szakemberek.
Jönnek a gyorsneutronos atomreaktorok
A még fejlesztés alatt álló, gyorsneutronos atomreaktorokkal lehet kinyerni a legnagyobb mértékben az uránban rejlő energiát.
Borús képet mutat a hazai felhőszolgáltatás
Az európai cégekkel ellentétben a magyar nagyvállalatok mindössze 8 százaléka használ felhőmegoldásokat, előnyeit pedig csak felületesen ismerik a cégvezetők - derül ki a Microsoft és az IVSZ közös kutatásából.
Húzórendszer a termelésben
A jövő vállalatában erősödik az informatika beépülése a folyamatokba. Lesznek szinte teljesen automatizálható folyamatok, de a termelésirányítás valószínűleg ember-gép szimbiózisra fog támaszkodni.
Get Adobe Flash player