Őket keresik a cégek
Az Adecco Kft., a világ első számú nemzetközi HR-hálózatának hazai szolgáltatója, jelentős tapasztalatokkal rendelkezik IT- és mérnök szakemberek közvetítésében.

Véleményük szerint a jövő munkaerőpiacán várhatóan azok a szakmák lesznek a legnépszerűbbek, melyekre napjainkban is nagy az igény, így főleg a mérnök, illetve az IT-pozíciók további keresletnövekedése várható. Utóbbi terület rohamos fejlődésének, a technikai újdonságok megjelenésének köszönhetően szoftverfejlesztőkre (Java, C/C++, C#, PHP), beágyazott fejlesztőmérnökökre, hardverfejlesztőkre lehet a legnagyobb az igény.

A technológia fejlődésén túl a növekvő kereslet köszönhető annak is, hogy rendre több projektet hoznak Magyarországra a megfelelően képzett munkaerő miatt, azonban problémát jelent, hogy nincs elég szakember ezen a területen, és nem jelenik meg a munkaerőpiacon elegendő frissen végzett fiatal, tehát az utánpótlás sem biztosított.  

Hasonló hiány tapasztalható a mérnök munkakörökben is, ahol a  cég véleménye szerint egyre inkább a két aktív (elsősorban angol és német) nyelvtudás lesz elvárás, mivel a nemzetközi vállalatok tervezői csapatai szerte a világban tevékenykednek, és függetlenül attól, hogy a gyártás hol valósul meg, ezeknek a csapatoknak együtt kell dolgozniuk, melyhez a nyelvtudás elengedhetetlen.

Jelenleg a digitális gyártás fejlődésével megnőtt a kereslet a mechatronikai vagy gépészmérnök végzettségűek, illetve még inkább a villamosmérnökök iránt, azon belül is azokra a szakemberekre van nagy igény, akik az automatizálás és a gyártástechnológia területeire specializálódtak. 

Határon kívül

Jellemző trend a mérnökök külföldi munkavállalása, melyet az Adecco tapasztalatai szerint több tényező is befolyásol. A mérnökök átlagkeresete magyar viszonylatban kiemelkedően jó, de egy országon túli bérezés akár két-háromszoros bérnövekedést is jelenthet, illetve a külföldi munkavégzés mellett szólhat még a szakmai fejlődés is; új technológiák, eljárások megismerése.

A határon túli munkavégzés kiemelt célterületei elsősorban a német nyelvterületek, így Ausztria és Németország. Néhány éves külföldi munkatapasztalat megszerzése után és megfelelő lehetőség esetén a jelenleg külföldön élő szakemberek hazaköltözés céljából megpályáznak magyar pozíciókat is, ha az elég motiváló, és megfelelő lehetőséget biztosít mind szakmai, mind pedig juttatás tekintetében. 

 

Sokat jelent a motiváció

 

A cégek a mostani gazdasági helyzetben alaposan megnézik, kit alkalmaznak, a végzettség mellett a plusztapasztalatra, többlettudásra helyezik a hangsúlyt, így a jövő mérnökeinek is ezt kell figyelembe venniük. A pályakezdők esetében az iskola mellett elért eredmények is sokat számítanak, ami egy informatikusnál például a tényleges programozási tapasztalat szakmai vizsgálatát foglalja magában. 

A technológiai fejlődés, az egyre több Magyarországra hozott projekt, a korábban is említett informatikai pozíciók iránti igényt tovább fogja növelni, mely hatására a cégek közt élesedni fog a verseny a megfelelő szakemberekért, ami nemcsak a fizetésben köszönhet vissza, hanem az egyéb juttatásokban, így például képzési lehetőségek, munkakörnyezet, kultúra is döntő lehet.

Utóbbi tényezők megjelenése, illetve szerepük növekedése a startup irány térnyerésének is köszönhető, melyek egy új kultúrát, új munkakörnyezetet teremtettek. Megjelentek a coworking irodák, lazábbak lettek a munkahelyi előírások, és az irodák kialakítása egyre inkább követi az Y és Z generáció által elvárt stílust – megjelent az igény az ún. „fun raising”-re, mely hatására az irodákban helyet kapnak a szórakoztató elemek, eszközök, mely fokozhatja a munkavállalók kreativitását és megelégedettségét is, mely a lojalitás növelésében kulcsfontosságú.

Tudáspark alakul Debrecenben
A gyakorlatban gyorsan hasznosítható innovatív kutatásokat támogató tudáspark kialakítására nyert uniós támogatást a debreceni konzorcium.
A jövő repülőgépén dolgoznak
Az MTA SZTAKI vezetésével 6,7 millió eurós uniós repülőgép-fejlesztési projekten dolgoznak a szakemberek.
Jönnek a gyorsneutronos atomreaktorok
A még fejlesztés alatt álló, gyorsneutronos atomreaktorokkal lehet kinyerni a legnagyobb mértékben az uránban rejlő energiát.
Borús képet mutat a hazai felhőszolgáltatás
Az európai cégekkel ellentétben a magyar nagyvállalatok mindössze 8 százaléka használ felhőmegoldásokat, előnyeit pedig csak felületesen ismerik a cégvezetők - derül ki a Microsoft és az IVSZ közös kutatásából.
Húzórendszer a termelésben
A jövő vállalatában erősödik az informatika beépülése a folyamatokba. Lesznek szinte teljesen automatizálható folyamatok, de a termelésirányítás valószínűleg ember-gép szimbiózisra fog támaszkodni.
Get Adobe Flash player