Minden folyamat virtuálisan tesztelhető
A Festo egy kooperatív kutatási program keretében a jövő gyártásához dolgoz ki megoldásokat. A projekt célja, hogy a mérnöki folyamatok intuitívabb elvégzésére legyen lehetőség a jövőben.

A mérnöki folyamatok intuitívabb, gyorsabb és hatékonyabb elvégzése a jövőben, és digitális memóriával ellátott automatizálási komponensek: ezeket a célokat kívánja elérni a Festo a tudományos és ipari területeken tevékenykedő partnereivel az OPAK nevet viselő közös kutatási projekt keretében (funkcióorientált architektúrában működő önálló mechatronikai automatizálási komponensek nyitott mérnöki platformja). 

A gyártó létesítmények egyre összetettebbé válnak, és egyre nagyobb erőfeszítésre van szükség megtervezésükhöz és üzembe helyezésükhöz. A Gazdasági és Energiaügyi Német Szövetségi Minisztérium által támogatott OPAK kutatási projekt keretében a Festo és partnervállalatai ennek az összetettségnek a megzabolázását kísérlik meg.

 

Egyszerüsítik a folyamatokat

 

Volker Nestle, a Festo jövőtechnológiáiért felelős vezetője, a kutatás céljait ismertetve kiemelte: „Két témával foglalkozunk a projekt keretében. Egyrészt leegyszerűsítjük és hatékonyabbá tesszük a mérnöki folyamatokat, másrészt pedig digitális memóriával rendelkező komponenseket fejlesztünk ki – ez az első lépés az Industry 4.0 intelligens komponensei felé vezető úton.”

Egyszerű mérnöki folyamatok 

Az intuitívabb és hatékonyabb mérnöki folyamat érdekében létrehozzuk a gyártóüzem virtuális emulációját az OPAK rendszerben. Ez lehetővé teszi, hogy minden folyamatot és funkciót szimuláljunk és teszteljünk a már tervezési fázisban lévő mérnöki szoftver segítségével – még a létesítmény tényleges megépítése előtt.

A fejlesztő csak ez után tervezi meg a kívánt automatizálási folyamatokat anélkül, hogy a vezérlőegységek programozásának absztrakt parancsaival kellene foglalkoznia. A mérnöki rendszer a tervezési fázis során elvégez egy hitelességi ellenőrzést, így már az elejétől csak olyan komponensek és konfigurációk választhatók ki, amelyek technikailag megvalósíthatók és megfelelők.

„Így a fejlesztő a tényleges automatizálási feladatra, és annak megoldására összpontosíthat. A műszaki megvalósítás részletes lépései a háttérben kerülnek végrehajtásra” – mondta Volker Nestle.

Digitális memóriával bíró komponensek

Egy gyártóüzem virtuális létrehozásának feltételeként a komponenseknek már tartalmazniuk kell minden, az integrált vezérlőkben való működéshez szükséges információt.

 

A komponensek egyszerűen módosíthatók

 

Az összeszerelési, konfigurálási és rendszerintegrációs követelményeket minimálisra csökkentő, adaptálható interfészekkel együtt a komponensek így alkalmasak az ún. „plug and produce” alkalmazásokhoz: hasonlóan az USB-interfészekhez az olyan számítógépes rendszerekben, amelyek lehetővé teszik a csatlakozórendszerek önálló regisztrációját és gazdagéppel való kommunikációját, a jövő gyárában még az egyes komponensek is képesek lesznek a gyárüzemmel való regisztrációra.

Az OPAK projekt első eredményei között szerepel egy integrált leállítómodul prototípusa. Ez egyetlen komponensben ötvözi a szükséges működtetőegységeket és a futószalagon a munkadarab-hordozók leállítására szolgáló érzékelőket és vezérlőelemeket. A szabványosított interfésznek köszönhetően a leállítómodul funkciója további rendszerek számára is elérhetővé válik.

Egy bemutatórendszer a gyakorlati kutatáshoz

A projektpartnerek egy példaszerű ipari egységet építettek annak bemutatására, hogy miként működhet a jövő gyártóüzeme, és hogyan foglalja magában az OPAK eredményeit, amelyet a Hannoveri Vásáron mutattak be. A látogatók megtekinthették, hogyan képes működni egy rugalmas rendszer a jövő gyárában – a mérnöki munkától kezdve az üzembe helyezésen át a rendszeres gyártásig.

 

Már mintaprojekt is létezik

 

Ami most még kutatás tárgyát képezi, és csupán kismértékben kerül megvalósításra, a jövőben átvihető lesz az egész gyárra – mondta Volker Nestle: „Az OPAK projekt jövőképe egy olyan gyártóüzem, amely teljes egészében virtuális emulációként működik.”

A létesítmény egyes komponensei vagy részei ezért nagyon egyszerűen módosíthatók és kicserélhetők, mivel minden folyamat virtuálisan tesztelhető a fizikai megvalósulást megelőzően. A leállás ezáltal minimálisra csökkenthető, és a gyártás rugalmasan igazítható a változó körülményekhez.”

Tudáspark alakul Debrecenben
A gyakorlatban gyorsan hasznosítható innovatív kutatásokat támogató tudáspark kialakítására nyert uniós támogatást a debreceni konzorcium.
A jövő repülőgépén dolgoznak
Az MTA SZTAKI vezetésével 6,7 millió eurós uniós repülőgép-fejlesztési projekten dolgoznak a szakemberek.
Jönnek a gyorsneutronos atomreaktorok
A még fejlesztés alatt álló, gyorsneutronos atomreaktorokkal lehet kinyerni a legnagyobb mértékben az uránban rejlő energiát.
Borús képet mutat a hazai felhőszolgáltatás
Az európai cégekkel ellentétben a magyar nagyvállalatok mindössze 8 százaléka használ felhőmegoldásokat, előnyeit pedig csak felületesen ismerik a cégvezetők - derül ki a Microsoft és az IVSZ közös kutatásából.
Húzórendszer a termelésben
A jövő vállalatában erősödik az informatika beépülése a folyamatokba. Lesznek szinte teljesen automatizálható folyamatok, de a termelésirányítás valószínűleg ember-gép szimbiózisra fog támaszkodni.
Get Adobe Flash player